Resa till Paris

IMG_4246

På en av Paris 30 broar med Eiffeltornet i bakgrunden. (Foto: Hittasemestern.se)

Det finns olika sätt att uppleva Paris, en del är fast beslutna att deras idé om det romantiska Paris ska uppfyllas och de åker runt till de stora turistattraktionerna som är symbolerna för en Paris-resa. Det är enkelt att resa till Paris med flyg och du hittar enkelt billiga flyg. Inget fel med det men det finns faktiskt ett rykte om att att en del personer drabbas av just en liten Paris-deppighet, för att deras högt ställda förväntningar inte infriades när de bussades runt bland de stora attraktionerna.

Det är ingen lögn att Paris ÄR romantiskt, det är en av de vackraste städerna, men gör din Paris-resa till din egen. Det är klart att ni ska åka till Eiffeltornet och ta en tur till Sacre Coeur och Montmartre, men om du inte vill åka och se triumfbågen så behöver du inte. Du kan få en fantastisk Parisresa även utan triumfbågen eller Louvren.

Om att resa till Paris

Paris är ett eget departement i regionen île-de-France, där det bor 2,2 miljoner människor, med förorterna runt Paris går antalet upp till 11 miljoner. Paris delas också in i 20 arrondissement, dessa olika delar av Paris är karaktäristiska stadsdelar som du med fördel kan läsa på om litegrann innan din resa, vilken del av Paris är du intresserad av? 1:a arrondissmentet är Louvren för att ge ett exempel.

Det är lätt att flyga till Paris. Flygplatserna nära Paris är 3 stycken och heter  Paris-Charles de Gaulle-flygplatsen (Norr om Paris) Paris-Orly flygplats (söder om Paris) och Paris-Beauvais Tillé flygplats vilken charter och lågprisflygen går till.  Från de två första flygplatserna kan du till exempel åka RER-tågen (pendeltåg) in till centrala Paris. Det var enkelt att köpa biljett till RER-tåget i automat på flygplatsen, för återresan till flygplatsen köpte vi biljett på tunnelbanestatioten då biljetten gällde på tunnelbanan under en viss tid. Från Beauvais kan du åka bussen från flygplatsen till en Metro-station som heter Porte Maillot.

Le Métro är Paris tunnelbanesystem som har funnits sedan 1900. Du tar dig enkelt runt med Metron, ett litet tips är att ha en metrokarta med dig innan, du hittar en pdf-karta här. Här kan du läsa mer om biljetter på RER och till Metron.

Skräddarsy din egen Parisresa

Istället för att fokusera enbart på de klassiska Parisattraktionerna skulle vi tipsa om att känna efter vad du egentligen vill se och vad du är intresserad av. När vi åkte på en liten weekend-bröllopsresa så hade vi några punkter som var viktiga för oss.

Boende

Vi ville bo i en lägenhet i stadsdelen Le Marais (3:e och 4:e arrondissment), genom en av de stora hotellbokningssajterna hittade vi en perfekt liten takvåning i Le Marais med kök och badrum, till ett väldigt bra pris. Bokningen av lägenheten fungerade så att vi betalade allt på plats i Paris, vi behövde alltså inte lägga ut några pengar innan för boendet.

Äta i Paris

Vi var ute efter att kunna handla lite egna råvaror och tillaga, då det är roligt att kunna gå på mysiga matmarknader och butiker för att handla mat. Och Paris är rätt stad att hitta goda råvaror i.  Vi ville också äta traditionell bistromat och njuta av att sitta på en klassisk fransk Bistro en fredag eller lördagkväll, vilket Marais erbjuder massor av alternativ av. En gata vi fastnade för var Rue de Bretagne, utmed den gatan fanns massor med trevliga mataffärer, boulangerier, och flera bistros. I området finns även flera trendig restauranger där man bland annat erbjuder uppdaterade versioner av det franska köket ett tips är att besöka Le Derrière.

Se och göra

Utsidan av Centre Pompidou. (Bild: Hittasemestern.se)

Utsidan av Centre Pompidou. (Bild: Hittasemestern.se)

Vi är konst och matintresserade så våra stora mål var att uppleva dessa, vilket Paris är rätt stad att göra i.  Vi valde konstmuséerna Centre Pompidou och Musée d’Orsay framför Louvren. Det första är ett museum för samtidskonst som har fantastiska samlingar, och en otrolig utsikt över hela Paris. D’Orsay har de mest berömda verken av de stora franska impressionisterna, Monet, Cezanne, Renoir, Gaugain, Van Gogh, Degas med flera. En fantastisk upplevelse att se dessa berömda verk.

IMG_4236

Utsikt från Sacre Coeur. (Bild: Hittasemestern.se)

Istället för Eiffeltornet valde vi Sacre Coeur och den vackra utsikten från Montemartre. Vi promenerade även utmed Seine förbi Louvren bort till vackra Musée d’Orsay och sen efter besöket där gick vi till Pont Neuf och passerade även Notre Dame påväg tillbaka till Le Marais.

Ett glas vitt vid Place des Vosges. (Bild:Hittasemestern.se)

Ett glas vitt vid Place des Vosges. (Bild:Hittasemestern.se)

Ett annat tips på alternativ sightseeing är att besöka den vackra och gotiska kyrkogården Père Lachaise, där bland annat storheter som Edith Piaf, Oscar Wilde, och Jim Morrison ligger begravda. Promenera därifrån till Place des Vosges och ta ett glas vitt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *