Gå på museum i Berlin

Besök delar av Berlinmuren foto:wwwhittasemestern.se

Besök delar av Berlinmuren
foto:wwwhittasemestern.se

Är det någon stad du ska gå på museum så är det i Berlin! Historiens vingslag är så påtagliga i staden att det snarare blir svårt att undvika historia och kultur. Fortfarande är själva stadsbilden präglad av kriget och dess efterdyningar och även om det byggs och expanderas så påminns du om Berlins historia på många platser runt om i staden. Kort och gott, gillar du museum så är Berlin staden för dig.

Museumsinsel – Ön full av museumIMG_0950

  • I centrala Berlin hittar du Museumsinsel, det är en ö med 5 muséer som idag finns upptecknade på UNESCO´s världsarvslista. Ön var svårt sargad efter kriget, vissa byggnader fanns bara någon yttervägg kvar av. Vissa byggnader har idag restaurerats och används åter som museum. Till exempel så återinvigdes Neues Museum år 2009. På Museuminsel finner du följande museum:
  • Altes Museum – Egyptiska, grekiska och romerska skulpturer.
  • Neues Museum – Här hittar du den berömda bysten av Nefertiti och andra egyptiska samt förhistoriska samlingar.
  • Alte Nationalgalerie  – Stor samling 1800-tals konst.
  • Bode-Museum – Bysantinsk konst samt skulptursamlingar.
  • Pergamonmuseum – Pergamonmuséet är en verklig upplevelse, IMG_0956här finner du bland annat den berömda Ishtar Porten från Babylon samt Pergamon templet. Bland mycket annat, här är en otroligt stark upplevelse för den historiskt intresserade.

Alla dessa muséer inrymmer skatter som är en fröjd att få ta del av. En av mina favoriter är den tyska romantiske målaren Arnold IMG_0946Böcklin på Alte Nationalgalerie och hans verk ”Dödens ö”. Den är ett av en enorm samling 1800-tals konstverk som är en fantastisk upplevelse. Du kan med fördel köpa en biljett som kallas ”All exhibitions” för att kunna gå runt till alla museerna. Det finns även möjlighet att köpa flerdagarspass.

Hamburger Bahnhof och Neue Nationalgalerie

Neue Nationalgalerie genomgår sedan 2015 en stor renovering, byggnaden som är skapad av arkitekten Mis van Der Roe hade inte renoverats på ca 50 år och uppdateras just nu. Men det går ändå att ta del av den stora samling modernistisk konst som Neue Nationalgalerie innehar, senast har man visat verk från 1930-1945 under titeln ” The black years” som syftar på då nazisterna tog makten och bland annat beslagtog, förstörde och förbjöd många verk.  Detta har visats på ett annat museum nämligen Hamburger Bahnhof.
Hamburger Bahnhof är museum för samtidskonst och har IMG_0978fantastiska verk av bland annat Anslem Kiefer, Andy Warhol, Joseph Beuys. Det är väl värt ett besök och en konstupplevelse utöver det vanliga.
IMG_0976

Käthe Kolwitz och Litteratur Hause

Ett litet men så fantastiskt museum är Käthe Kollwitz muséet på Fasanenstr. 24 (Charlottenburg) alldeles nära Kurfurstendamm. Väl värt ett besök för att uppleva kolteckning med tidlös svärta och fantastiskt gripande motiv. När ni ändå är på Fasanenstrasse så passa även på att slå er ned i trädgården till Litteratur Hause några meter ifrån Käthe Kollwitzmuséet för att njuta av ett glas vitt vin om vädret tillåter.

Judisk historia

Förintelsemonumentet eller Holocaust-Mahnmal som finns i närheten av Brandenburger Tor är en mycket stark upplevelse. Monumentet som består av 2711 betongpelare är ett landskap som gestaltar förintelsen på ett mycket starkt och fysiskt plan. Till detta finner du också ett underjordiskt museum som är mycket väl värt ett besök.

Die Neue Synagoge eller den nya Synagogan är också värt ett besök en fantastisk byggnad som återrestaurerats efter att den blev sönderslagen under Kristallnatten 1938. Du hittar Synagogan på Oranienburger Straße.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *