Att se och göra i Venedig

Kanal i Venedig. (Foto: Hittasemestern.se)

Kanal i Venedig. (Foto: Hittasemestern.se)

Att gå runt i Venedig

Det finns mängder av saker att se och göra i Venedig. Vårt bästa tips för att upptäcka Venedig på riktigt trevligt sätt är att ta på sig de sköna promenadskorna och ge sig ut i de smala gränderna.

Våga gå ifrån de stora turistpunkterna och ta med en papperskarta. Du kommer att gå vilse, trots att du har din karta och att det på vissa väggar står små skyltar med pilar gentemot San Marco eller Rialto  så kommer du att tappa bort dig, och det är meningen. Du kommer att upptäcka att alla små gränder inte är utsatta på kartan,  och du upptäcker även att när du kommer bort från turistattraktionerna att det är lugnare och att restaurangerna inte tar överpriser.

Framförallt behöver du inte vara rädd för att gå vilse, är det något du ska se upp för så är det att vissa små gränder är återvändsgränder och kan sluta ganska tvärt med en kanal. Att promenera runt i Venedig ger dig en möjlighet att upptäcka mysiga små trattorias, stanna till och ta en kaffe vid en kaffebar och njuta av Venedigs mystiska och vackra gränder.  I nordvästra Venedig ligger det gamla judiska ghettot som är väl värt en promenad.

Museer

Peggy Guggenheim Muséet – Öppet dagligen mellan 10 – 18 (stängt tisdagar) Entré 15 €, barn under 10 år gratis, studenter under 26 år 9 € (mot uppvisande av giltigt studentkort).

Galleria dell Accademia – Öppet tis-sön kl 8.15-19.15, entré 11 €.

Doge´s Palace – Palazzo Ducale – öppet 1:a april – 31:a oktober 8.30 – 19, 1:a Nov – 31:a Mars 8.30 – 17.30.  Entré 18 € (gäller också för 4 andra museum)

Murano Glasmuseum –  öppet kl 10 -18 1;a april – 31:a oktober, 1:a Nov – 31:a Mars kl 10 – 17. Entré 10 €, barn 7,50 € .

Åka gondol/Vaporetton

Gondolen är ett kännetecken för Venedig, självklart med en gondoljär i halmhatt och randig tröja. Och ja du hittar det här, men det är inte helt gratis att sjunka ned i det puffiga vinröda sätet i den blanksvarta gondolen. Men vill du så passa på, du får uppleva de små smala kanalerna och glida fram under de många broarna. Räkna med att gondolturen kostar minst 80 €.

Ett budgetalternativ är traghetti, reguljärgondolerna som går över Canal Grande. Priset går ned avsevärt i jämförelse med de andra gondolerna men du får trängas med andra. Ofta står Venetianarna upp i traghettogondolen.. Du hittar traghetton på fölljande platser; San Marcuola, Santa Sofia, San Tomà, San Samuele, Santa Maria del Giglio, och the Dogana. Turen kostar 0.50 €.

Vaporetto (båtbuss) är ett bra alternativ till gondolen även om du trängs med många andra. Du kan åka hela Canal Grande till exempel och ändå få en upplevelse av Venedig från vattnet. Du köper åkkort på plats för 12, 24, 36, 48, 72 timmar eller 1 vecka för fritt båtåkande i Venedig och till de andra öarna i lagunen. Det finns automater vid hållplatserna och du kan också köpa biljett i vissa kiosker. Det går även bra att förköpa biljetter via Alilagunas hemsida. Kostar från 16 till 50 euro. En enkel båtresa kostar 6,50 euro så det lönar sig att köpa något av de andra korten om det blir flera resor med vaporetton.

Besök Lido, Murano och San Michele

Venedig ligger på mängder av små öar och är ett arkitektoniskt underverk, men en liten bit från Venedig ligger fler öar som är väl värda ett besök. Du tar enkelt båtbussen Vaporetto till dessa öar.

Lido är ön som de flesta besöker för att kunna ta sig ett svalkande dopp i lagunen. Det kostar på många ställen att hyra sig en solstol men det finns också gratisdelar av stranden där du kan sitta på din handduk.

Murano är platsen att åka till för att uppleva det venetianska glaset på nära håll. Här kan du strosa omkring bland ateljéer och glaskonstverk. Det färgglada glaset är en lång tradition i Venedig.

San Michele är den lågmälda kyrkogårdsön som du kan se om du står vid till exempel Fondamente Nouve. Ett besök kan vara värt om du vill komma bort från stressen och istället ta en promenad på den lugna lilla ön.

Biennaler

Venedig samlar år efter år eliten inom konst, arkitektur, design och film. Konstbiennalen i Venedig  samlar vartannat år det bästa inom samtidskonst och drar en stor publik. Väl värt ett besök och det är också ett utmärkt sätt att utforska Venedig då flera så kallade collateral events äger rum i staden . Det ger dig möjlighet att gratis kunna gå in i mängder av vackra gamla byggnader i Venedig allt från lagerlokaler i palazzon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *